Retket ryhmän omalla bussilla 2016

Alla on 11 retkeä ryhmän omalla bussilla. Hinnat ovat voimassa ma-la ja perustuvat mainittuihin palveluihin ja minimihenkilömäärään. Jokaisesta retkestä on mahdollista räätälöidä juuri Sinun ryhmällesi sopiva ohjelma.

1. Ruoka tulee maalta

Tule tutustumaan pohjois-savolaisen maatilan elämään ja näkemään mistä ruoka tulee! Jokinotkon karjatilalla Keiteleellä tehtiin sukupolvenvaihdos muutama vuosi sitten ja nuoret kaupunkilaiset muuttivat maalle. Jokinotko on modernilla otteella toimiva tila, jossa toimitaan ennakkoluulottomasti ja elanto hankitaan moninaisista toiminnoista. Talonväki esittelee tilan ja toiminnan, syömme tilan böndeburgerit ja juustokakkukahvit päälle. Tilalla on myös puoti, jossa on mahdollisuus ostoksiin.

Toteutettavissa touko-syyskuussa
Matkan kesto klo 9–14:30
Hinta/hlö: 33 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy tilaesittely, lounas, kuljetus ja arvonlisävero.

2. Savolainen suurmies, kansalliskirjailija Juhani Aho

Perehdymme Juhani Ahoon, kansalliskirjailijaan ja suomalaiseen suurmieheen. Väärnin Pappilassa, Ahon syntymäkodissa Lapinlahdella, sukellamme Ahon synnyin paikan maisemiin ja tunnelmiin Pappilan emännän kertoessa. Juhani Ahon museossa Iisalmessa, opas perehdyttää meidät Ahon elämään Iisalmessa sekä hänen myöhempiin vaiheisiinsa. Pohdimme mm. saamatta jäänyttä Nobelin kirjallisuuspalkintoa ja syitä sen takana. Lopuksi käymme Juhani Ahon komealla haudalla, joka sijaitsee hänen itsensä määräämällä paikalla. Tämä retki sopii hyvin myös siirryttäessä Kuopiosta pohjoiseen.

Toteutettavissa toukokuun puolivälistä elokuun loppuun
Matkan kesto klo 9–17
Hinta/hlö: 54 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy lounas, pannukahvit ja voileipä, opastukset kohteissa, sisäänpääsymaksut ja arvonlisävero.

3. Riuttalan talonpoikaismuseo

Riuttalassa teemme aikamatkan menneisyyteen. Tästä talonpoikaismuseosta löytyy poikkeuksellisen hieno pihapiiri 1800-luvun puolivälin rakennuksineen (19 kpl) avarassa peltomaisemassa. Riuttala on vaikuttava esimerkki pohjois-savolaisesta maanviljelyperinteestä ja maalaiselämästä 1650-luvulta lähtien. Opastetulla kierroksella perehdymme entisajan tilallisen elämään.

Toteutettavissa touko-syyskuussa
Matkan kesto klo 9–14
Hinta/hlö: 45 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy lounas, opastus Riuttalassa, sisäänpääsymaksu ja arvonlisävero.

4. Lintulan ja Valamon luostari

Lintulan nunnaluostari ja Valamon munkkiluostari muodostavat oman erikoisen yhteisön ja rauhan saarekkeen alle 100 km päässä Kuopiosta. Molemmissa luostareissa tehdään opastettu luostarikierros ja ruokailu Valamossa.
Toteutettavissa touko-syyskuussa
Matkan kesto klo 9–16
Hinta/hlö: 40 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy opastukset kohteissa, lounas, sisäänpääsymaksut ja arvonlisävero.

5. Makumatka maalle: Paikallista ruokaa ja kulttuuria Pohjois-Savossa

Lähde kanssamme makumatkalle, aitojen makujen, lähiruoan ja paikallisen kulttuurin lähteille. Tutustumme Siilinjärven ja Muuruveden maaseutuun, ruokaan ja sen tuottamiseen sekä yrittäjyyteen. Kohteina Jenni Linnoven Keramiikkastudio, Laitilanmäen Luomutila, Maaseutukartano Kivennapa, Muuruveden kirkko ja Topin maatilamyymälä.

Toteutettavissa touko-elokuussa
Matkan kesto klo 9–16:30
Hinta/hlö: 47 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy opastus koko matkan ajan, lähiruokalounas, päiväkahvi, maistiaiset, yritysesittelyt ja arvonlisävero. Makumatka toteutetaan yhteistyössä ProAgria Pohjois-Savon/Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

6. Kuopio 1900-luvun alussa: Kaupunkikierros kävellen ja Korttelimuseo

Kierros käsittelee kaupunkia ja kaupunkiasumista 1900-luvun alussa. Opimme rautaisannoksen Kuopion historiasta ja elämästä tuon ajan kaupungissa. Aloitamme opastetulla kävelykierroksella keskustassa ja jatkamme Korttelimuseoon, missä perehdymme 1900-luvun puutaloasumiseen.
Toteutettavissa läpi vuoden
Matkan kesto 2 h
Hinta/hlö: 14,50 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy opastukset, sisäänpääsymaksu ja arvonlisävero.

7. Sotahistoriaa Lieksassa: Rukajärven tien rintama

Mittava tietopaketti Rukajärven tien rintaman tapahtumista: Vierailemme Lieksan Rukajärvikeskuksessa, johon on kerätty mittavat kokoelmat jatkosotaan liittyvää tietoa, valokuvia ja esineistöä. Opas kertoo sodan tapahtumista, taisteluista ja elämästä rintamalla. Jatkamme oppaan kanssa myös alkuperäisille tapahtumapaikoille maastossa.

Toteutettavissa lumettomaan aikaan
Matkan kesto klo 9–20
Hinta/hlö: 62 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy lounas, lähtökahvi suolaisen kera, opastus kohteissa, sisäänpääsymaksu ja arvonlisävero.

8. Aholansaari ja Tahko

Aholansaari on kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö. Se on myös 1800-luvulla eläneen talonpoika ja herännäisjohtaja Ukko-Paavo Ruotsalaisen kotisaari ja herännäisyyden kotipaikka. Saarella sijaitsee edelleen Paavon pirtti, joka on tunnelmallinen savupirttimuseo. Tänä päivänä Aholansaari on idyllinen käyntikohde, jossa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Iltapäivällä vapaa tutustuminen Tahkon alueeseen.

Toteutettavissa touko-syyskuussa
Matkan kesto klo 9–15
Hinta/hlö: 36 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy saaren esittely ja tulokahvit, tutustuminen Paavo Ruotsalaiseen ja Paavon pirttiin sekä veisuuhetki, lounas ja arvonlisävero.

9. Suomalainen kansallismaisema Koli

Koli on suomalaista kulttuurimaisemaa parhaimmillaan! Saavumme Kolille lounasaikaan, joten aloitamme lounaalla Kolin huipulla. Lounaan jälkeen tutustuminen omatoimisesti Luontokeskus Ukkoon ja nähtävyyspolkuihin, joita on helppokulkuisista vaikeahkoihin nousuihin paljaalla kalliolla. Reittien pituudet ovat 0.8 – 1.8 km. Kahvin jälkeen paluu Kuopioon.

Parhaimmillaan lumettomaan aikaan
Matkan kesto klo 8–18
Hinta/hlö: 65 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy lounas, kahvi, Kolin esittely, sisäänpääsymaksu Luontokeskus Ukkoon ja arvonlisävero.

10. Ihanat yksityispuutarhat: Mörönperä ja Vanha Kilkkilä

Tulomatkalla etelästä Kuopioon, retki alkaa jo Mikkelistä, kirjailija Mari Mörön puutarhasta. Tässä upeassa fuusiopuutarhassa kasvaa meidän oloissamme useita harvinaisia kasveja kuten dinosaurusmänty ja sinivaleunikko. Puutarhassa on yli 1000 kasvilajia ja emäntä tuntee ne kaikki! Juvalla sijaitsevan Vanha Kilkkilän piha muistutti sakeaa viidakkoa vielä 15 vuotta sitten. Kesällä 2015 se tuli toiseksi Suomen kaunein piha -kilpailussa! Nautimme kahvit alkuperäisessä, 1800-luvun puolivälin asussaan olevassa tuvassa ja teemme kierroksen puutarhassa emännän opastamana. Retki voidaan tehdä myös toisin päin eli lähdettäessä Kuopiosta etelään.

Toteutettavissa heinäkuussa
Matkan kesto 5 h
Hinta/hlö: 38 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy Mörönperän emännän keittolounas ja Vanhan Kilkkilän kahvi suolaisen tai makean kera, opastukset kohteissa, sisäänpääsymaksut ja arvonlisävero.

11. Outokummun kuparikaivos

Outokummun kaivos oli aikanaan Suomen merkittävin ja Euroopan toiseksi suurin kuparikaivos. Erityisesti sotien aikana Outokummun kupari oli arvokas vientihyödyke, jonka avulla saatiin elintärkeitä tuotteita ulkomailta. Tänä päivänä kaivosalueelta löytyy upeat vanhat rakennukset ja mielenkiintoinen kokonaisuus. Tutustumme kaivokseen ja sen historiaan opastetulla kierroksella Museotunnelissa ja Kaivosmuseossa. Lopuksi lounas kaivosalueella.

Toteutettavissa kesä-elokuussa (takki mukaan, kaivostunnelissa on kesälläkin viileää)
Matkan kesto klo 9-16
Hinta/hlö: 35 € (vähintään 30 hlöä)
Hintaan sisältyy opastus kohteessa, sisäänpääsymaksu, lounas ja arvonlisävero.