Päiväretket ryhmille 2019

juhani aho

Jokaisesta retkestä räätälöidään sopiva ohjelma juuri Sinun ryhmällesi. Hinnat ja aikataulut vaihtelevat lähtöpaikkakunnan ja henkilömäärän mukaan, joten kysythän tarjousta ryhmällesi!

1. IHANAT YKSITYISPUUTARHAT: Mörönperä ja Vanha Kilkkilä

Mörönperällä, kirjailija Mari Mörön upeassa fuusiopuutarhassa Mikkelissä, kasvaa meidän oloissamme useita harvinaisia kasveja kuten dinosaurusmänty ja sinivaleunikko. Puutarhassa on yli 1000 kasvilajia ja emäntä tuntee ne kaikki! Juvalla sijaitsevan Vanha Kilkkilän piha muistutti sakeaa viidakkoa vielä 15 vuotta sitten. Kesällä 2015 se tuli toiseksi Suomen kaunein piha -kilpailussa! Nautimme kahvit alkuperäisessä, 1800-luvun puolivälin asussaan olevassa tuvassa ja teemme kierroksen puutarhassa emännän opastamana. Toteutettavissa kesä-elokuussa (ke-su).

2. RUOKA TULEE MAALTA -lähiruokaretki

Tule tutustumaan maatilan elämään ja näkemään mistä ruoka tulee! Jokinotkon karjatilalla Keiteleellä tehtiin sukupolvenvaihdos muutama vuosi sitten ja nuoret kaupunkilaiset muuttivat maalle. Nyt elämä on karjatilalla lihakarjan, lampaiden, kanojen ja hevosten parissa. Jokinotko on modernilla otteella toimiva tila, jossa toimitaan ennakkoluulottomasti ja elanto hankitaan moninaisista toiminnoista. Talonväki esittelee tilan ja toiminnan, rapsuttelemme eläimet, syömme tilan böndeburgerit ja juustokakkukahvit päälle. Tilalla on myös puoti, jossa on mahdollisuus ostoksiin. Toteutettavissa touko-syyskuussa

3. TAIDEKESKUS SALMELA

Ihana kesäinen taideparatiisi löytyy Mäntyharjulta: Taidekeskus Salmela tarjoaa upeita taide-elämyksiä todella kauniissa ympäristössä. Salmelan näyttelyt edustavat Suomen taiteen kärkinimiä ja kaikki rakennukset ovat entisöityjä vanhoja huviloita ja huvimajoja. Vietämme rauhallisen taidepäivän: opastus Salmelan näyttelyissä, lounas sekä vapaata aikaa nauttia tunnelmasta. Toteutettavissa 11.6–14.8.

4. VERLAN RUUKKI

Verlan ruukin tarina on tarina pienestä ruukkiyhdyskunnasta, joka aikanaan vaikutti Suomen suurimman puunjalostuskeskittymän syntyyn. Nykyisin Verlan ruukki, tai oikeammin puuhiomo ja pahvitehdas, on ainutlaatuinen Unescon maailmanperintökohde, josta löytyy täydellinen 1800-luvun lopun pahvinvalmistustehdas. Käymme opastetulla kierroksella tehdasmuseossa, lounastamme ja tutustumme ruukkikylän puoteihin, joissa on myytävänä paikallisia tuotteita. Toteutettavissa touko–syyskuussa

5. SERLACHIUS MUSEOT Gösta ja Gustaf

Opastetulla kierroksella Göstassa tutustumme suomalaisen taiteen kultakauden aarteisiin kuten Gallen-Kallelan, Edelfeltin, Schjerfbeckin ja Simbergin maalauksiin sekä uuden Paviljongin näyttelyiden huipputeoksiin. Paviljonki, upea vuonna 2014 valmistunut Joenniemen kartanon laajennusosa, oli Suomen suurimman arkkitehtikilpailun tulos ja jo yksinään näkemisen arvoinen arkkitehtuurin helmi. Gustaf puolestaan esittelee Serlachiuksen patruunoiden elämäntyötä. Tutustumme Serlachius Oy:n perustajaan Gustaf Adolfiin ja hänen mittavaan rooliinsa yhtenä Suomen paperiteollisuuden perustajana. Toteutettavissa läpi vuoden.

6. KANSALLISKIRJAILIJA JUHANI AHON SAVO

Ensimmäinen kohteemme on Ahon syntymäkoti Väärnin Pappila Lapinlahdella. Pappilan emäntä kertoo meille Ahon perheen elämästä pappilassa. Jatkamme Juhani Ahon museoon Iisalmeen, missä opas kertoo meille Ahon myöhemmistä vaiheista. Saamme ihmetellä mm. saamatta jäänyttä Nobelin kirjallisuuspalkintoa ja syitä sen takana. Lounaan jälkeen käymme vielä Ahon komealla haudalla, joka sijaitsee Kustaa Aadolfin kirkolla kirjailija itsensä määräämällä paikalla.
Toteutettavissa toukokuun puolivälistä elokuun loppuun

7. SUOMEN KAUNEIMMAT KIRKOT: Ristiinan kirkko ja Pieksämäen Vanha kirkko

Pieksämäen vanha kirkko on koko Savon vanhin, alkuperäisellä paikallaan säilynyt, vielä toiminnassa oleva kirkko. Se on tunnettu upeista 1760-luvun ”henkilögalleria” maalauksistaan. Ristiinan kirkko on palautettu kauniiseen vuoden 1775 väriin. Komeassa paanukattoisessa kirkossa on taidetta 1600-luvun alkupuolelta, mm. Pietari ja Kristiina Brahen täysikokoiset muotokuvat, jotka edustavat poikkeuksellista kirkkotaidetta. Lounas upeassa Löydön kartanossa ja kahvit Kulttuuripappila Sylvissä (Sylvi on avoinna kesäkuun puolivälistä elokuun lopulle, muina aikoina kahvit muualla). Toteutettavissa touko–syyskuussa.

8. RUKAJÄRVEN TIEN RINTAMA

Vierailemme Lieksan Rukajärvikeskuksessa, johon on kerätty mittavat kokoelmat jatkosotaan liittyvää tietoa, valokuvia ja esineistöä. Opas kertoo sodan tapahtumista, taisteluista ja elämästä rintamalla. Jatkamme oppaan kanssa myös alkuperäisille tapahtumapaikoille maastossa. Toteutettavissa lumettomaan aikaan.

9. SAVON HELMIÄ: Joroinen ja Rantasalmi

Pyhän Georgios Voittajan kirkosta Joroisissa piti tulla pieni perhekappeli liikemiehen vaimolle, mutta siitä tulikin kirkko. Tutustumme kirkkoon ja juomme kahvit. Rantasalmi on tunnettu upeista kartanoista ja tutustummekin yhteen niistä. Talonväki esittelee kotinsa ja kertoo sen historiasta. Lounastamme Järvisydämessä, jonka kestikievarihistoria ulottuu 1600-luvulle. Tämän päivän kestikievari on upea silmiä hivelevä kokonaisuus.
Toteutettavissa touko–syyskuussa

10. RAATTEEN TIE

Opastetulla kierroksella ajamme läpi 18 km pitkän Raatteen tien. Näemme vaikuttavan Talvisodan monumentin ja muut tien varrella olevat muistomerkit. Käymme myös Talvisotamuseossa ja Vartiomuseossa. Raatteen tiellä käytiin yksi talvisodan ratkaisutaisteluista. Jäiseksi helvetiksi kuvatussa taistelussa suomalaiset saavuttivat merkittävän torjuntavoiton, ja saivat sotasaaliiksi valtavat määrät erilaista aseistusta, melkein 300 kuorma-autoa ja yli tuhat hevosta. Toteutettavissa lumettomaan aikaan.

11. ETELÄ-SAVON KIERROS: Kerimäki, Punkaharju, Savonlinna

Aloitamme käymällä maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä. Punkaharjulla tapaamme taiteilija Johanna Oraksen hänen omassa Taidekartanossaan. Oras esittelee taidenäyttelyn ja kertoo luomisprosessistaan. Näemme myös hänen kesäateljeensa. Savonlinnassa tutustumme kaupungin historiaan historiallisella kävelykierroksella. Toteutettavissa kesä–elokuussa.

12. SYSMÄ: Kartanokulttuuria ja keskiaikainen Pyhän Olavin kirkko

Sysmä on vanha kulttuuripitäjä, jossa sijaitsee useita upeita kartanoita. Vierailemme niistä kahdessa, jotka ovat omistajiensa yksityiskoteja. Talonväki esittelee kartanoa ja kertoo meille sen historiasta. Paikallisen oppaan johdolla kuulemme paikkakunnan historiasta ja käymme komeassa keskiaikaisessa Pyhän Olavin kirkossa. Lähtökahvit Lintan Kammarissa, jossa on myös mahdollisuus tehdä sisustus- ja käsityöaiheisia ostoksia. Toteutettavissa läpi vuoden.

13. RIUTTALAN TALONPOIKAISMUSEO

Riuttalan talonpoikaismuseosta löytyy poikkeuksellisen hieno pihapiiri ja maatilan rakennukset (19 kpl) avarassa suomalaisessa peltomaisemassa. Riuttala on vaikuttava esimerkki pohjois-savolaisesta maanviljelyperinteestä ja maalaiselämästä 1650-luvulta lähtien. Opastetulla kierroksella perehdymme tilan historiaan ja sen edustamaan elämäntapaan. Toteutettavissa touko–syyskuussa.

14. KOLIN KULTTUURIMAISEMA

Koli on suomalaista kulttuurimaisemaa parhaimmillaan! Saavumme Kolille lounasaikaan, joten aloitamme lounaalla Kolin huipulla. Lounaan jälkeen tutustuminen omatoimisesti Luontokeskus Ukkoon ja nähtävyyspolkuihin, joita on helppokulkuisista vaikeahkoihin nousuihin paljaalla kalliolla. Reittien pituudet ovat 0.8 – 1.8 km. Kahvin jälkeen alkaa kotimatka. Parhaimmillaan lumettomaan aikaan.